Donderdag 25-9. Voor de laatste keer deze vakantie vroeg op : om 6 uur vertrekken we naar Bali, dat als bijnaam het 'Godeneiland' heeft. Het is nog een flinke rit in oostelijke richting naar de veerhaven, waar we zullen oversteken van Java naar onze laatste halte Bali. We hebben daar in het viersterrenhotel aan het strand een aantal dagen bijgeboekt, en kunnen dus een volle week uitrusten van deze enerverende reis, en de grote hoeveelheid indrukken verwerken van dit schitterende land en de ontzettend vriendelijke bevolking.
Als we bij de veerhaven aankomen, kunnen we Bali al zien liggen, de afstand in rechte lijn is maar 8 km. Net zo chaotisch als het verkeer lijkt de veerdienst te zijn, er vaart en ligt een bonte verzameling schepen en landingsvaartuigen. De landingsvaartuigen varen zo het strand op. Onze bus rijdt via de terminal de officiële veerboot op, die wel eens betere tijden gekend heeft.
Uit vakmatige nieuwsgierigheid bestudeer ik de installaties om de reddingsboten te kunnen strijken. De elektrokabels hangen los of zijn gewoon doorgeknipt. Deze reddingsboten kunnen in een noodgeval nooit gebruikt worden.
Gelukkig waait het niet harder dan windkracht 5, toch vaart de veerboot een S-vormige koers om maar kort dwarszees te hoeven varen. Een zwaarbeladen vrachtwagen slingert vervaarlijk tijdens de overtocht.
Op het bovendek hebben we een prachtig uitzicht over Straat Bali die we oversteken. Na aankomst op Bali is er strenge controle, de bomaanslagen van 2002 en 2005 waarbij meer dan 200 doden vielen, zijn kennelijk nog niet vergeten. Onze toeristenbus mag zo doorrijden.
Als we de veerterminal uitrijden, valt meteen op dat hier een andere godsdienst dominant is : het hindoeïsme. Om de paar meter een min of meer uitgebreide tempel, ieder huis is er van voorzien. Meer dan 90% van de bevolking in hindoe, het is de grootste hindoeistische gemeenschap buiten India. Het hindoeïsme hier op Bali kent wel veel typisch lokale invloeden. We maken even een fotostop bij het begin van de toegangsweg naar Bali, waar over de weg een groot beeldhouwwerk is geplaatst met hindoeïstische motieven. We maken meteen kennis met de apen die hier in groten getale voorkomen. Voor toeristen is het opletten geblazen, als je de apen voert heb je grote kans dat ze meteen je bril en bij de dames de oorbellen meenemen.
We zijn aangekomen op de noordwestpunt van Bali, het toeristisch gedeelte bevindt zich aan de zuidkant. Het eiland meet maar 80 bij 140 kilometer, maar dat wil niet zeggen dat je snel ter plaatse bent. Er liggen vulkanen van 3000 m hoog en er stromen talloze rivieren. De wegen zijn smal en bochtig, veel te zware vrachtwagens kruipen over de weg, en zoals overal in Indonesië zwermen brommers als een vliegenplaag door het overige verkeer. Kortom, je schiet niet op. In Denpasar nemen we afscheid van onze gids en bus bij het hoofdkantoor van Panorama, de reisorganisatie die voor Fox de reis in Indonesië uitvoert. De groep splitst zich hier, de meesten gaan zoals wij naar het Puri Saron hotel in Seminyak, een aantal heeft een upgrade gekozen in het Sanur Beach hotel.
Bijschrift toevoegen |
In het mooie restaurant genieten we van een prima diner en zoeken vroeg de kooi op.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten