zaterdag 12 mei 2018

Baeza - Ubeda - Granada

zondag 13 mei 2018

Vandaag bezoeken we op de route naar Granada de renaissance steden Baeza en Ubeda, en eindigen in ons hotel in Granada, waar we 2 nachten zullen blijven.

In Ubeda waan je je in de renaissance. De hoog op een bergkam gelegen stad kenmerkt zich door de smalle straatjes die ons langs imposante bouwwerken uit de renaissance voeren. Hoogtepunt is de Plaza de Vázquez, het plein dat omringd wordt door elegante paleizen en kerken.

We zien bij toeval een groepje kinderen met muzikanten langs komen, die gaan deelnemen aan een veel grotere processie die we later in de verte voorbij zien trekken.

 Reisleidster Arina heeft als verrassing een bezoek geregeld aan de nationaal bekende pottenbakker Tito.  Z'n zoon geeft een demo potten vormen uit klei, daarna laat meester Tito een aantal van z'n meesterwerkjes zien. Irene mag een drinkwater opzuigpot uit de oudheid demonstreren. We verlaten het pand met een paar fraaie aardewerken.

Het intieme Baeza bezit prachtige paleizen, pleinen, kerken, een kathedraal en talloze monumenten zoals het Casa del Pópulo en de oude graanbeurs de Alhóndiga. In de omgeving zien we talloze olijfgaarden. Ook hier weer een verrassing van Arina : we gaan olijfolie proeven.  De provincie Granada is de belangrijkste producent van olijfolie in Spanje, op de weg hier naartoe rijd je onafgebroken langs eindeloze olijfboom plantages.

Er blijkt een heel scala aan smaken, soorten en leveranciers hier vertegenwoordigd. We proeven en keuren dat het een lieve lust is, gelukkig word je er niet dronken van. Misschien dat we vanavond andere problemen krijgen... We verlaten ook dit pand niet zonder een blik van de best geteste waar.
We krijgen vrijaf voor de lunch, we zoeken een tent op waar veel locals zitten, dat is meestal een teken van een goede prijs/kwaliteit. Dat blijkt te kloppen.  Met een heerlijk broodje zalm, weggespoeld met een koel glas alcoholvrij bier, en een cortado toe, komen we de middag wel door.

Van hier is het nog een uurtje rijden naar Granada, ook hier loopt de snelweg tussen eindeloze olijfboom plantages door. In de verte zien we best nog veel sneeuw liggen op de hoge toppen van de nabijgelegen Sierra Nevada.
Ons programma is door de reisleiding enigszins omgegooid. De toegang tot het Alhambra is beperkt tot 8000 bezoekers per dag, bij meer aanmeldingen wordt er geloot wie er in mag. Wij kunnen pas dinsdag terecht, dus morgen is vrij voor eigen initiatieven. Arina regelt tegen betaling een bezoek aan een bergdorp, waar allerlei oude beroepen nog worden uitgeoefend. We laten ons opnieuw verrassen ! Voor morgenavond staat een bezoek aan een flamingo avond op het programma.

Door de omzettingen dreigt de wandeling door de oude binnenstad van Granada buiten de boot te vallen. We besluiten de wandeling dan vandaag nog voor het buffet diner te maken. De grote kathedraal hier, en eigenlijk veel oude gebouwen vallen in het niet bij wat we gisteren in Cordoba hebben gezien.

Bij terugkomst in het hotel wacht een verrassing : ter gelegenheid van moederdag vandaag, hebben de dochters een fles  Spaanse Champagne (Cava) op ijs, met een paar glazen en een lief briefje op de kamer laten zetten. Daarnaast een schaal heerlijke bonbons en een goede fles Rioja. Bij Irene springen de tranen in de ogen, dit had ze niet verwacht. We maken de Cava soldaat, en nemen de fles  Rioja mee naar het avondeten, om te delen met andere gasten. We hebben dochters om trots op te zijn !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten