maandag 7 mei 2018
We worden om half acht gewekt, en hebben dan ruim de tijd voor douche en ontbijt. Om half tien gaan we per bus vertrekken naar Ronda. Tenminste, dat denken we. Een van de grijze deelnemers is een snoertje kwijt, en laat iedereen twintig minuten wachten om z'n hotelkamer te doorzoeken. Zonder resultaat, overigens.
De weg naar Ronda voert ons de bergen in, met prachtige vergezichten en groene landschappen met witte dorpjes. Ronda ligt op een berg van 750 m hoog, en is van oudsher een pleisterplaats voor reizigers van de Middellandse Zee naar de Atlantische Oceaan en vice versa . Onderweg vertelt onze gids honderd uit over de fascinerende geschiedenis van Spanje. In dit deel van het land is die van oorsprong Keltisch, en door latere contacten en overheersingen beïnvloed door de cultuur van Feniciërs, Grieken, Romeinen, en de West Goten. De laatsten misdragen zich zo erg, dat er ruimte komt voor een aanval uit het Zuiden door Berbers en Arabieren, beter bekend in de geschiedenis als Moren. De inval in Spanje vindt plaats in 711 via Tarifa en Gibraltar.
Ze brengen de Islam en hun eigen cultuur mee, die zich uitbreidt over heel Spanje en Portugal. Een echte bloeiperiode ontstaat als door onderlinge twisten tussen Damascus en Bagdad, de enige overlevende prins van het Syrische kalifaat, Abd ar Rahman, zich als emir vestigt in Cordoba en daar onder andere het prachtige Mezquita bouwt.
Ronda is volledig beïnvloed door de Moren. Vanaf de 11e eeuw worden de Moren door de Christenen teruggedrongen en worden de Spanjaarden katholiek.
Pas in 1492 valt Granada. De hele historie vind je nu nog terug in de prachtige
gebouwen. Ernest Hemingway en Orson Welles woonden jarenlang in Ronda en beschreven de schoonheid van het gebied.
In Ronde ligt de oorsprong van het stierenvechten, ooit bedoeld als militaire training voor jonge edellieden. Er staat hier een grote 'Plaza de Toros', maar srierengevechten worden nog maar zelden georganiseerd. De Spaanse jeugd heeft andere prioriteiten.
Onder leiding van een gids maken we een wandeling door de historie. We lopen over de magnifieke brug, die het oude en nieuwere deel van Ronde verbindt. De brug had een bouwtijd van 40 jaar, en werd net nog in de 18e eeuw voltooid. We zien het standbeeld van Vicente Espinel, die de 5e snaar op de gitaar introduceerde (tegenwoordig heeft die zelfs 6 snaren), en we zien het museum voor de beruchte maar ook beroemde gentleman-struikrover El Tempranillo. Dames kregen eerst een handkus voor ze werden beroofd...
(foto's volgen, die zijn niet eenvoudig van de camera via de mobiel in te voegen).
's Middags genieten we bij de lunch in het oude centrum van twee typische Ronda specialiteiten : Rabo de Toros (ossestaart) en Carillados (Varkenswangetjes). Heerlijk!
Dan weer de bus in, via Jerez de la Frontera en Cadiz naar ons hotel in Chiclana, waar we 3 nachten blijven. Van daaruit gaan we touren naar Cadiz en Gibraltar.
Nadat we zijn ingecheckt in ons hotel, verkennen we Chiclana te voet. Het plaatsje ligt aan een getijdenrivier, die pal langs ons hotel stroomt. De Lizzard sandalen van Irene, die al op leeftijd zijn, beginnen vanaf vanmorgen plotseling spontaan uit elkaar te vallen. Ze loopt nog net met de voetzolen op straat, maar dat scheelt weinig. De sandalen gaan rechtstreeks vuilnisbak in. In een sportzaal verkennen we Spaanse sandalenmarkt, maar de huidige modellenworden allemaal afgekeurd. Terug in het hotel kunnen we bijna meteen aan tafel, 20:00 is best vroeg voor Spanje. Ons reisgezelschap telt 28 personen, de tafelschikking is (nog) steeds wisselend. De tafel waar we aanschuiven blijkt heel gezellig, we hebben zeer geanimeerde gesprekken. Als laatsten van het reisgezelschap zoeken we onze kamers op.
Morgen om 9:30 worden we bij de bus verwacht, we gaan Cadiz bezoeken. De reisleidster zegt dat ze een verrassing voor ons heeft, we zijn benieuwd !
Geen opmerkingen:
Een reactie posten