vrijdag 11 mei 2018

Sevilla

vrijdag 11 mei 2018

Vandaag wordt een enerverende dag. Irene begint als enige de dag, samen met een reisgenote, met een paar baantjes trekken in het koude buitenzwembad, brrr. We vertrekken met onze bus naar de inmiddels bekende halte- en opstapplaats voor toeristenbussen die niet het centrum van Sevilla in mogen.

Als eerste bekijken we de oude Joodse wijk, die hele smalle straatjes heeft. We worden tegen betaling vergezeld van twee gitaarspelers, die een paar bekende deuntjes spelen. We drinken koffie op een gezellig pleintje.
De kathedraal van Sevilla is de grootste kathedraal ter wereld. De Sint Pieter in Rome en de St Paul in London zijn qua oppervlak groter, maar dat zijn geen kathedralen. De kathedraal werd van 1402 tot 1506 gebouwd op de fundamenten van de door de Christenen bij de inname van Sevilla grotendeels verwoeste moskee. Alleen het voorhof en de patio waar je binnenkomt zijn nog origineel. De hoge klokkentoren is om een bestaande minaret gebouwd.

Na de ontdekking van Amerika door Columbus en de volgende rooftochten van Cortes en Pizarro, die bergen goud en zilver ontfutselden aan de Inca's en de Azteken, werd Sevilla schatrijk. Alle waar uit de nieuwe koloniƫn moest hier aan land gebracht worden. De 3 k's (koning, kerk en kapitaal) verdeelden de onmeetbare rijkdom, terwijl de bevolking krepeerde. De kathedraal is zwaar van de tonnen goud en zilver die er in verwerkt zijn. Handwerkslieden uit heel Europa, maar ook van Moorse oorsprong hebben de binnenzijde het ongelooflijk mooie en rijke aanzien gegeven.

Daarna hebben we het imposante oude koninklijk paleis Alcazar en de tuinen bezocht. Ook hier een mengeling van Oosterse en Westerse kunst. Karel V is hier getrouwd.
We worden hier door de vandaag speciaal ingehuurde gids vrijgelaten, en kunnen de middag naar eigen inzicht invullen. Wij kiezen voor een boottocht op de brede, midden door Sevilla stromende Guadalquivir rivier, en dat blijkt geen
verkeerde keuze. Om half zes stapt iedereen weer in de bus, die ons naar het hotel terugbrengt. Vanavond eten we gezamenlijk in ons hotel, morgen reizen we verder naar een volgend hoogtepunt : Cordoba.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten