maandag 14 mei 2018

Granada en Mijas

dinsdag 15 mei 2018

Oorspronkelijk is dit in het programma een reisdag. Maar omdat het TUI en Kras niet gelukt is, kaarten te krijgen voor een bezoek op maandag aan de paleizen in het Alhambra, is het programma omgegooid en gaan we daar vandaag naartoe. Nog steeds zonder kaarten voor een deel van het Alhambra, de paleizen. Unesco heeft een maximum gesteld aan het aantal dagelijkse bezoekers. Het verhaal is dat er nu geloot wordt bij overboeking. Merkwaardig dat een actieve reisorganisatie twee keer achter elkaar wordt uitgeloot, terwijl op internet en bij lokale reisbureaus nog kaarten  verkrijgbaar zijn. Hier is het laatste woord nog niet over gesproken.

Onze reisleidster die gister instortte, is vandaag weer kiplekker, ze is in het ziekenhuis opgelapt. Ze heeft in ernstige mate hooikoorts en daarbovenop een huismijt allergie. Granada heeft een slechte naam bij allergie patienten. Veel mensen lopen met mondkapjes.
We checken uit bij ons hotel en vertrekken met onze bus naar het Alhambra.

Gids Carlos die de rondleiding gaat verzorgen staat ons daar al op te wachten. Hij legt uit dat Alhambra 'de rode' betekent in het Arabisch, de aarde is hier door een hoog ijzergehalte rood.
Het Alhambra ontstond in de Moorse tijd : Mohammed I, de eerste islamitische vorst in Spanje, vestigde zich in Granada. Hij opperde om een nieuw Alhambra te bouwen voor de vorsten uit het Nasridenrijk en wilde de originele negende-eeuwse citadel aanpassen en uitbreiden. In 1238 werd een ontwerp gemaakt om het nieuwe Alhambra te maken. Dat zou gaan bestaan uit zes paleizen, twee torens en diverse badhuizen. Onder Mohammed I werd het eerste paleis in het Alhambra gebouwd: het Alcazaba.

Verschillende Nasridische vorsten werkten vervolgens aan het Alhambra. Niet alleen werden er meerdere paleizen gebouwd, ook er kwam een irrigatiesysteem voor de tuinen van het Generalife, het buitenhuis met de prachtige tuinen. Onder hen groeide het Alhambra, waarin zij allerlei details van de Moorse cultuur verwerkten.

In 1492 heroverden de Spaanse katholieken Granada. Het Spaanse koningspaar, Ferdinand II van Aragón en Isabella I van Castilië, nam de sleutels van de stad in ontvangst van emir Abu Abdallah en daarmee het Alhambra.
Kleinzoon Karel V liet in 1526 een paleis bouwen in het Alhambra, waarvoor hij een deel van het bestaande Alhambra liet afbreken. Zijn vrouw, Isabella van Portugal, voorkwam dat de rest van het Alhambra werd aangetast.
Voor geïnteresseerden: zie https://youtu.be/IrLPnmVgAsg

Van internet : Het is niet zo bekend, dat de beroemde graficus Escher zich liet inspireren door islamitische kunst. De kunstenaar was na een bezoek aan het Alhambra in Granada gefascineerd door de eindeloze herhaling en regelmaat van de patronen op de muren van het wereldberoemde Moorse paleis.
Daar bracht hij in 1922 en 1936 dagen door met het overtekenen van de tegels. Hij vond de sleutel die hij nodig had om de patronen helemaal te snappen en zelf te kunnen toepassen. Hij maakte meer dan honderd schetsen. Daarin experimenteerde hij net zo lang met verschillende vormen en het draaien en spiegelen van figuren tot alles als een puzzel in elkaar viel. De abstracte figuren die hij op de Moorse tegels zag, veranderde hij in menselijke en dierlijke vormen. Escher gebruikte daarvoor dezelfde wiskundige principes van rasters en symmetrie als de islamitische kunstenaars lang voor zijn tijd deden.

Met dit bezoek aan het imposante Alhambra eindigt onze Andalusie tour. We vertrekken nu naar de kust, waar we in het plaatsje Mijas 5 dagen mogen uitrusten van de vermoeienissen. Een deel van de groep gaat naar een hotel aan het strand, wij gaan met 10 personen naar een fraai hotel dat iets hoger en rustiger bergop ligt.

We gaan ons eerst installeren, en bekijken de opties wat voor leuks we de rest van de week kunnen doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten