vrijdag 11 mei 2018

Cordoba

zaterdag 12 mei 2018

Wij vertrekken om 9:15 naar Cordoba. Zoals vaker deze week begint de dag grauw met laaghangende wolken, maar de temperatuur is prima. Zodra de zon wat hoger komt, breekt de bewolking open en genieten we van een heerlijk zonnetje. Onderweg houden we de gebruikelijke plaspauze/koffiestop, daarna komt Cordoba snel in zicht.

Cordoba is de oude hoofdstad van Al Andalus in de tijd van de Moren. Rond het jaar 1000 is Cordoba de grootste stad ter wereld, met meer dan een half miljoen inwoners. In de bloeiperiode als emiraat en kalifaat Cordoba wordt het nu wereldberoemde Mezquita gebouwd, destijds de grootste moskee ter wereld. Ook nu nog zijn de afmetingen indrukwekkend, alleen de moskeeën in Mekka en Casablanca zijn groter.

Maar eerst bezoeken we de oude Joodse wijk met z'n smalle straatjes en prachtige patios, die toevallig deze week alle voor publiek zijn geopend. We lunchen in de open lucht, en proberen typisch Cordobaanse gerechten, onder het inspirerende gitaarspel van een Spanjaard.

Dan komt het echte werk. De gids loodst ons door de drommen publiek soepel naar de ingang van de Mezquita, die van een adembenemende schoonheid is. Het is nauwelijks voorstelbaar dat met de kennis van die tijd zo'n subtiel bouwwerk kon ontstaan.

Na de verovering door de Christenen op  29 juni 1236 werd de moskee onmiddellijk gewijd tot kerk. In de jaren daarna werd heel lomp een deel in het binnenste van de moskee afgebroken, en werd er een kathedraal geïntegreerd in het bestaande bouwwerk. Zeer tot ongenoegen van keizer Karel V, die gezegd zou hebben 'wat hebben jullie aangericht, deze kathedraal had ook elders gebouwd kunnen worden. En wat is afgebroken, was uniek en onvervangbaar.'
De positieve kant van het verhaal dat het restant van de Mezquita in ieder geval behouden is gebleven, in tegenstelling tot de meeste andere moskeeën die tot op de grond zijn afgebroken en vervangen door kerken. Vol bewondering dwalen we een flink deel van de middag door het gigantische bouwwerk, waarbij de gids steeds blijk geeft van z'n ongelooflijke feitenkennis.

Via de middeleeuwse brug verlaten we de oude stad, stappen in de bus en rijden naar ons hotel. Op het laatste moment is er naar een ander hotel gewisseld, we slapen nu in het voorname Gran Hotel Spa in Marmolejo.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten